Suyun vücuttaki görevleri
Su, vücudumuzda birçok önemli görevi yerine getirerek bize önemli bir element olduğunu hatırlatır.- Su bir hücre yapı taşıdır: Su, proteinleri şişirerek onlarla birlikte insanın temel hücrelerini oluşturur. Bu hücrelerin içinde diğer yapı taşları bulunur. Beyin, bez, kas ve ciltteki her hücre yeterli miktarda suya ihtiyaç duyar, yoksa doğru çalışamaz.
- Su bir çözücüdür: Birçok madde vücut sıvısında çözülmüş olarak bulunur.
- Su bir taşıyıcıdır: Kan plazması; besin maddelerini, vücuda ait maddeleri, metabolizmanın atıklarını ve tuzları gitmeleri gereken yerlere taşır
- Su vücudun ısı ayarını düzenler: Vücudun ısısı, terleme mekanizmasi üzerinden düzenlenir.
İnsanın su dengesi
Vücuttaki su miktarı; kişinin yaşına, cinsiyetine ve boyuna göre değişir. Su miktarı, vücut ağırlığının yaklaşık üçte ikisi, yani yüzde 65'i veya 45 litre kadardır. Vücut sıvısı, hem hücrelerin içinde hem dışında bulunur:İntraselüler (hücre içi) sıvı, vücut ağırlığının yüzde 40’nı oluşturur.
- Ekstraselüler (hücre dışı) sıvı, vücut ağırlığının yüzde 20’sini oluşturur ve kan plazması, doku sıvısı, ayrıca bez, beyin, omurilik, kalp zarı, akciğer, göğüs zarı, eklem ve göz sıvılarından oluşur.
- Böbrekler 1,5 litre idrar üretir. Bu idrar vücuttan atılır.
- Bağırsaklar dışkıyı üretirken 0,1 litre su tüketir.
- Vücut, akçiğer üzerinden 0,4 litre su buharı, cilt üzerinden de 0,5 litre ter atar. Bu bilgiler normal bir metabolizma için geçerlidir. Hastalıkta (kusma, ateş, ishal), sıcak havada veya fiziksel zorlama durumlarında (spor, seks) vücut daha fazla sıvı kaybeder. Kan bağışında bulunulduğunda da vücudun sıvı dengesi değişir.
Su cildi canlandırır
Yüzölçümü 2 metrekareye kadar ulaşabilen deri, insan vücudunun en büyük organı olmakla birlikte en ağırı. Yetişkin bir insanın deri ağırlığı 10-12 kilo arasındadır. Bunun yüzde 80’i sudan oluşur. Böylece cilt, vücut sıvısının üçte ikisini depolamış oluyor. Su eksikliğinde tasarruf mekanizmaları devreye girer: Önce cilt hücrelerinden su çekilir. Bu hücreler vücudun diğer su depolarına göre daha fazla boşaltılır. Cilt, dayanıklılığını kaybeder, enzimler de fonksiyonlarında kısıtlanır. Epidermisin yapısı bozulur, cilt kurur, kepeklenip sertleşir ve çatlar. Kırışıklıklar oluşur, cilt esnekliğini ve gerginliğini kaybeder.Cilt testi
Cildinizin yeterli miktarda nem içerip içermediğini kolay bir testle öğrenebilirsiniz: Elinizin sırtındaki cildi, baş ve işaret parmaklarınızın arasına alıp yukarı çekin ve serbest bırakın. Oluşan kırışıklık hemen düzleşmeli. Ne kadar çabuk o kadar iyi. Eğer oluşan kırışıklık kalıcı ise hücrelerinizde 3-4 litrelik bir sıvı eksikliği var demektir.Berlin Charité Hastanesi'nin Franz-Volhard-Merkezi'nde Dr. med Michael Boschmann'ın yönetiminde yapılan bir araştırma, yarım litre su içmenin cildin kan dolaşımını ve oksijen tedariğini 10 dakikada hızlandırdığını, böylece metabolizmayı harekete geçirerek enerji harcamasını arttırdığını ortaya çıkardı.