Yepyeni piercinginizin keyfini çıkarabilmeniz için bazı hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekir.
Piercing işlemi, ciddiye alınması gereken bir konu. Çünkü delmeyle birlikte oluşan yara hemen enfeksiyon kapabilir. Basit bir kesik sonrasında vücut yarayı kapatmaya çalışırken piercingde bu oldukça zor, çünkü takılan aksesuar bu mekanizmayı engeller. Bu nedenle taze bir piercing, düzenli ve derinlemesine bir bakım gerektirir. Bu yazımızda piercing yaralarının temizliğiyle ilgili bilinmesi gerekenleri okuyabilirsiniz.
Ellerinizi yıkamayı unutmayın!
Yaraya veya piercinge dokunmadan önce eller mutlaka çok iyi yıkanmalı. Yıkanmamış ellerle yaraya dokunmak, piercingin en büyük enfeksiyon riskini oluşturur. Eğer çok güvenli bir temizlik istiyorsanız, ellerinizi dezenfekte edin. Dezenfenktan ürünler her eczanede bulunabilir.
Dikkatli kurulama
Piercing yarası, tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulanmalı. Kumaş havlular enfeksiyon riskini artırır. Yara, üzerine hafifce dokunarak kurulanmalı.
Tuzlu su ile yapılan bakım
İyileşme sürecini hızlandırmak için tuzlu su ile yapılan bakım önerilir. Böylece piercinglerde oluşan kabuk yumuşatılır ve iyileşme süreci hızlanır. Tuzlu su bakımı günde bir kez yapılmalı. Bunun için eczane veya parfümeriden deniz tuzu alıp kaynar suda çözdürün (10 gr. deniz tuzu + 1 litre su). Karışımın ılıklaşmasını bekleyin. Ilık suyla yapılan bakım çok rahatlatıcıdır. Piercing bölgesine göre ya üzerine biraz tuzlu su dökün ya ıslak pamukla üzerini hafifçe silin ya da bir fincan tuzlu suyu yaranın üzerine kapatın. Tuzlu suyun yarayı yumuşatmasını bekleyin. Daha sonra yarayı sade suyla yıkayın ve kurulayın. Yumuşamış olan kabuğu bir pamuk çubukla alın. Asla parmaklarınızla almaya ve zorla koparmaya çalışmayın.
Piercingin dezenfekte edilmesi
Piercing yaraları günde iki kez temizlenmelidir. Bunun için eczanede bulabileceğiniz Octenisept adlı yara dezenfektanı çok uygun. Ürünü pamuk çubukla yaranın üzerine sürün ve etki etmesi için bekleyiniz.
Temizlik sırasında kaçınılması gerekenler
- Taze piercinginizi alkollü çözeltilerden uzak tutun. Çünkü alkol deriyi kurutur ve tahriş eder
- Aşırı bakım yapmak, piercing temizliğinde faydalı olmayabilir. Bazı uygulamaların sıklıkla tekrarlanması iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.
- Merhemlerin kullanılması önerilmez, çünkü içerdikleri yağ, delme yerinin tıkanmasına yol açar.
Ağız piercinginin bakımı
Eğer dudaklarınıza veya dilinize piercing yaptırdıysanız, özellikle aşağıdaki kurallara dikkat etmeniz önerilir:
- Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayıp ağzınızı iyice çalkalayınız.
- Ayrıca günde iki kez ağız bakım suyu kullanın. Mümkünse alkol içermeyen çeşitlerini tercih edin. Kullanacağınız ağız bakım suyu alkol içeriyorsa, eşit miktarda su ile karıştırın.
Bakım süresi
Bakım süresi, piercingin vücudun hangi bölgesine yapıldığına bağlı. Önerilen bakım süresi genelde iki haftadır. Bakımın süresi konusunda piercing uzmanınıza danışın.
Aklınızda bulunsun: Yaralar iyileştikten sonra da piercinginizi düzenli olarak temizlemeniz gerekir.