Kalıcı epilasyon
Kalıcı epilasyon, uzmanlar tarafından yapılmalı. Farklı teknikleri bulunuyor:Elektroepilasyon
Bu uygulamada kıl kökü, kısa ve yoğun bir elektrik akımıyla tahrip edilir. Biyokimyasal açıdan açıklamak gerekirse, protein yapısı özelliğini kaybediyor. Elektroepilasyon metodunda, elektrik akımı çelikten oluşan çok ince bir sondayla kıl kanalından kıl köküne kadar verilir. Uygulamanın başarısı, uzmanın yeteneği ve titizliğine bağlıdır. Çünkü sadece akımdan etkilenen kıl köklerinde kıl yeniden uzamaz. Elektroepilasyonun avantajı, tüm saç ve cilt renklerinde ve tüm kıl kalınlıklarında uygulanabiliyor olmasıdır. 3 ayrı tekniği bulunuyor:
• Termoliz: Yüksek frekanslı elektroagülasyon adıyla da bilinir. Burada alternatif akım sondanın ucunda ısı oluşturur. Isı, kıl foliküllerinin doku ve büyüme hücrelerini imha eder.
• Elektroliz: Bu teknikte doğru akım, kıl folikülünde kıl kökünü kimyasal açıdan imha eden sodalı su üretir.
• Blend yöntemi: Bu teknik, termoliz ve elektrolizi birleştirir. Sodalı suyun daha hızlı ısınması hedeflenir.
Lazer epilasyon
Bu yöntemde kılın üzerine lazer ışını verilir. Absorbe olan ışın, ısı enerjisine dönüşerek (yaklaşık 70 derece) kıl kökünü tahrip eder. Lazer yöntemi, geniş alanlarda veya tek kıllar için uygulanabilir. Lazer çeşitleri; Alexandrite, Ruby veya Nd YAG gibi katı hal lazerler ve diod lazerler olarak farklı gruplara ayrılır.
IPL (Yoğun atımlı ışık) epilasyon
IPL yönteminde, xenon flash lambalarından çıkan geniş spektrumlu ışık kullanılır. Lazerdeyse ışığın tek bir dalga boyu kullanılır (örneğin 810 nanometreli diod lazer, 1 nanometre = 1 metrenin milyarda biri). IPL’de filtreler sayesinde dalga bandı kısaltılabilir. Fakat IPL, sadece melanini değil; kan, doku ve cildi de etkiler. Bunu önlemek için yoğunluğu azaltılmış ışık kullanılır, fakat bu işlem epilasyon sonucunu olumsuz yönde etkileyebilir.
Her iki metot, sadece koyu kıllar, kökü koyu olan kıllar ve açık tenlerde etkilidir. Gri ve beyaz kıllar, IPL veya lazer ışınlarını absorbe edebilecek melaninden yoksundurlar. Yöntem sadece kılların büyüme döneminde uygulanabiliyor. Bu nedenle mükemmel bir sonuç elde etmek için 2 veya 2,5 aylık bir dönemde 4 - 6 seans gereklidir. Bir büyüme döneminde 20 – 30 kıl aynı anda büyür. Her iki bacağa uygulanan bir seansın süresi 1,5 – 2 saattir. Uygulanan bölge ve kişisel acı duyumuna göre yöntem ağrılı da olabiliyor, özellikle bikini bölgesinde veya dudaklarda.
Danimarka’nın Aarhus ve İsveç’in Malmö üniversitelerindeki araştırmacılar, Ruby lazeri ve IPL yöntemlerini kıyaslarken IPL’in pigment hasarı ve kalıcı ize yol açmadığını ortaya çıkardılar.
ELOS teknolojisi (elektro optik sinerji)
IPL ve yüksek frekanslı akımın birleşmesi. Bu yöntemin kılı daha hızlı ve yumuşak şekilde ısıttığı ve cildi fazla yıpratmadığı söylenir. Ayrıca melanin oranı düşük kıllar ve koyu cilt tipleri için uygun olduğu söylenir.
Hormon tedavisi
Kıl büyümesinde özellikle erkek hormonları önemli rol oynar. Hormon tedavisiyle kıl büyümesi yönlendirilebilir veya durdurulabilir. Hirsutizm adı verilen aşırı kıllanmada hormon tedavisi önerilir. Hormon tedavisi doktor tarafından uygulanır ve takip edilir.