Peptit nedir?
Peptitler; antibakteriyel, antibiyotik ve iltihap önleyici etkiye sahip amino asitlerdir. Bazıları hormon olarak karşımıza çıkar. En tanınmış peptit hormonları, oxytocin ve ensülindir. Peptitler, vücudun tüm hücreleri için son derece önemli. Hücreler arasında iletici görevi gören peptitler, hücrelerdeki metabolizmayı düzenler. Peptitler, amino asit moleküllerinden oluşur. Peptitleri proteinlerden ayıran özellik ise molekülü oluşturan aminoasit miktarıdır. Amino asit sayısı 50 ile 100 (gerçek sayısı bilinmiyor) arasındaysa, molekül artık protein olarak tanımlanır. Buna göre peptitlerin proteinin bir bölümü olduğunu söyleyebiliriz. Amino asitler, amid bağlantıları sayesinde bir zincir oluşturur. Farklı fonksiyonları zincir sırasıyla ilgilidir. Peptitler, oligopeptit ve polipeptit olmak üzere ikiye ayrılır. Oligopeptitler düşük miktarda, polypeptitler ise yüksek miktarda amino asitten oluşur (molekül belirli bir aminoasit sayısından itibaren protein olarak tanımlanır).Eğer amino asitlerin sıralaması değişirse, doğal fonksiyonları da karışır. Alzheimer ve Kreutzfeldt-Jakob hastalığı (deli dana), bu tip bir sıralama değişikliği ile ilişkilendiriliyor.
Medikal araştırmalarda peptitler
Peptitler artık yapay olarak üretilebilir; ayrıca kimyasal yapıları değiştirilebilir. Peptitler, medikal araştırmalarda çok önemli bir yer edindi. Melbourne Üniversitesi araştırmacıları peptitlerin AIDS virüsüne karşı etkili olacağını umuyor. Yapılan hayvan deneylerinde peptitli kan enjekte edilen hayvanlarda virüse karşı bağışıklığın yükseldiği gözlemlendi. Araştırmacılar, bu sonucun insanlara aktarılabileceğini umuyor.Kozmetikte peptitler: Kırışıklık karşıtı, gerginleştirici ve nemlendirici
Özellikle anti-aging ürünlerinde, yaşlanma sürecine karşı etkili olduğu söylenen peptitler bulunuyor. Peptitler kırışıklıkların düzeltilmesi ve iletici olarak kullanılır.Belirli peptitlerin kasları gevşeterek mimik kırışıklıklarını azalttığı söylenir. Ancak ürünlerin kullanımı durdurulduğunda etkileri de kaybolmaya başlar.
Bazı peptitler ise cildi nemli tutar. Ayrıca kolajen üreten hücreleri (fibroblast) uyaran peptitler de bulunuyor.
Dermo-peptitler hücre yapısını iyileştirerek cildi sıkılaştırıyor.
Kozmetik endüstrisi tarafından pohpohlanan ‘amino-peptitlerin’ bilinen vitamin ve yağlardan daha iyi bakım sağlayıp sağlamadığı henüz bilimsel olarak kanıtlanmadı. Ayrıca ‘amino-peptit’ teriminin anlamı da bilinmiyor. Çünkü her peptit, amino asitlerden oluşur.
Özetle şunu söyleyebiliriz: Güzel, ışıltılı ve sıkı bir cilt için en önemlisi iyi beslenmek ve çok hareket etmek. Bunun dışında peptitli ürünleri deneyip deneyimlerinizi forumumuzda diğer tüketicilerle paylaşmanızı öneririz.