YaaCool: Doktor bey, lazer lipoliz yöntemini hangi durumlarda uyguluyorsunuz?
Münih Estetik Cerrahi Kliniği Direktörü Dr.med.Matthias Wagner: Lazer destekli liposuction yöntemini SmartLipo adlı lazer sistemiyle uyguluyorum. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) tarafından onaylanan bu sistemle özellikle küçük yağ depoları başarılı ve kalıcı bir şekilde yok edilebiliyor. Doğal görünüm burada ön plandadır. Ameliyat, hastanın vücuduyla uyum içinde olan ve doğal görünen bir sonucu hedefler.Lazer lipolizin kullanım alanları nelerdir?
Dr.med.Matthias Wagner: Bu yeni yöntem uzun zamandan beri ABD ve Asya’da, yağ emdirme (liposuction) yönteminin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanıyor. Kısa ve minimal invasiv bir ameliyatla derinin altındaki yağ depoları yok edilebiliyor, örneğin gıdı, diz, üst kollardaki yağ birikimleri, kalça ve baldırlardaki yağlar. Bu yöntemle özellikle hastanın yağdan dolayı değil de şeklinden dolayı rahatsız olduğu küçük bölgeler düzeltilebiliyor.Lazer lipoliz uygulamasını anlatır mısınız?
Dr.med.Matthias Wagner: İşlem yapılacak (genelde önceden çizilmiş) bölge, ameliyattan önce anestezik çözelti ile uyuşturulur. Ameliyatın kendisi için sadece bir veya iki küçük kesik yapılır. Bir milimetre inceliğindeki lazer kanülü lazer lifiyle birlikte derinin altına yerleştirilir. Lazer lifi orada yağ hücreleriyle (adipozitler) direk temas ettirilir. Ardından lazer enerjisi ısıya dönüştürülerek yağ hücre zarları parçalanır ve yağ hücreleri çözülür. Sıvı hale gelen yağ (yağ lysate olarak da adlandırılır) hücre dışı ortama gider ve buradan doğal yoldan emilir.Yani, bu uygulamadan sonra yağ emdirmeye gerek kalmıyor, öyle mi?
Dr. med.Matthias Wagner: Evet, çok doğru! Bu da liposuction’i tercih etmeyen hastalar için bir avantaj. Lazer lipolizle küçük bölgelerde çözülen yağın emdirilmesine gerek kalmıyor, çünkü bu yağ vücut tarafından yavaşça, doğal yoldan parçalanıp atılır.Büyük alanlar için manuel yağ emdirme uygulaması önerilir. Hasta arzu ederse bu uygulama yağın düşük viskozitesinden dolayı çok küçük kanüllerle gerçekleştirilebilir.
İşlem ne kadar sürer ve sonrasında hasta hastanede kalmak zorunda mı?
Dr. med. Matthias Wagner: Dize yapılan işlem yaklaşık 30 dakika sürer. Tekrar altını çizmek istiyorum: Lazer lipoliz; iyileşme süresi kısa olan, işlem sonrası ağrıların çok az görüldüğü, kompresyonların kullanma süresinin azaltıldığı son derece yumuşak bir uygulama. Hasta işlemden sonra hastanede kalmak zorunda değil. Arzu edilirse bir uygulamada birçok bölge tedavi edilebilir.Lazer için yapılan kesik yerleri daha sonra görünür mü?
Dr. med.Matthias Wagner: Hayır. İşlem sonrasında kesik yerleri dikilmez bile, sadece ince bir bantla kapatılır. Ben hastalarıma birkaç gün boyunca kompresyon giysiyi giymelerini öneririm. Çene altı gibi küçük bölgelerde kompresyon giysisine gerek duyulmaz.Lazer lipolizin kalıcı etkiye sahip olduğunu söylediniz. Bunu açıklar mısınız?
Dr. med.Matthias Wagner: Hemen açıklayabilirim: Erişkinlerde yağ hücreleri pek çoğalmadığı için lazer lipoliz, gerek yağ dokusunun azaltılması gerek vücut şeklinin optimal hale gelmesi açısından kalıcı bir etkiye sahip. Lazerin etkisiyle cildin altındaki kolajen uyarılır ve bunun sonucunda cilt gerginleşir.Bu durumda lazer lipoliz, selülite karşı etkili mi?
Dr. med.Matthias Wagner: Evet, kesinlikle. Kadınlardaki bağ dokusu, yağ depolarının oluşmasına çok yatkın. Kadınlarda yağ hücreleri iç içe değil yan yana birikir. Bu nedenle yağ hücreleri, bağ dokusu liflerinin arasına girebilir ve cildin yüzeyinde görülebilir hale gelir. Böylece portakal kabuğu görüntüsü veya diğer adıyla selülit meydana gelir. Lazer uyarımı sayesinde bu oluşum kısmen çözülür.Lazerin selülit üzerindeki etkisini daha detaylı tarif edebilir misiniz?
Dr. med.Matthias Wagner: Tabii ki. Fotomekanik ve fototermik lazer uyarımı, kolajen liflerinin termik değişime uğramasına yol açar. Böylece deri altı dokusu gerdirilir. Yeni kolajen oluşumu desteklenir. Selülitin oluşumundan sorumlu tutulan kolajen eksikliği böylece giderilir.Uygulamanın riskleri var mı?
Dr. med.Matthias Wagner: Hayır, tam tersi. Yağ emdirmede ortaya çıkabilen yağ embolisi gibi yan etkiler, lazer destekli liposuction yöntemiyle önlenir.Doktor bey, SmartLipo yönteminin avantajlarını tekrar kısaca özetleyebilir misiniz?
Dr. med.Matthias Wagner: Lazer lipoliz diğer liposuction teknikleriyle kıyaslandığında şu avantajlar dikkat çeker:• Lazer uyarımı ile cildin altındaki kolajen oluşumu desteklenerek cilt gerginleşir.
• Ödem oluşumu çok düşüktür.
• Lazer küçük damarları erittiği için kan kaybı çok azdır.
• Kompresyon giysilerinin kullanım süresi kısadır.
• Küçük işlemlerde yağ emdirmeye gerek duyulmaz.
• İyileşme süreci genelde sorunsuz geçer (ameliyat sonrasında çok az ağrı hissedilir, işe ve spora çok çabuk başlanabilir)
Lazerli lipoliz, aşırı terlemeye (aksiller hiperhidroz) karşı da kullanılabilir mi?
Dr. med.Matthias Wagner: Aşırı terleme, hastalarda büyük bir baskıya neden olur. Klinik deneyimlerimde gözlemlediğim kadarıyla bu hastalar sosyal ilişkilerden kaçınmaya ve utanma duygusu geliştirmeye yatkın. Lazer lipoliz ile aksiller hiperhidroz kalıcı olarak tedavi edilebilir. Lazer enerjisinin yumuşak gücü koltuk altındaki ter bezlerini açıp termik değişime uğratır ve bez sayısını azaltır.Hissedilebilir bir sonuç için tek bir uygulama yeterli mi?
Dr. med.Matthias Wagner: Evet, tek bir uygulama genelde yeterli oluyor.Doktor bey, lazerli lipoliz tekniğini bize tanıttığınız için teşekkür ederiz.