Kokuların rahatlatıcı etkisi
Kokuların sağlık üzerindeki olumlu etkileri binlerce yıldan beri bilinir. Eski Mısırlılar ve Çinliler, hoş kokulu esanslar kullanırlardı. Eterik yağların etkisi ise ancak 1928 yılında Fransız kimyager René Gattefossé tarafından araştırılıp kanıtlandı. Bu tarih aromaterapinin miladı sayılır.Eterik yağların etkileri gerçekten şaşırtıcı. Solunum yolları ve cilt üzerinden beyne giren yağların vücudu rahatlatan, canlandıran, krampları çözen, hatta küçük rahatsızlıkları yok eden etkilere sahip oldukları söyleniyor. Bilimcilere göre bunun açıklaması şöyle: Koku maddeleri, beyinde duygu ve mutluluk hormonu endorfinin salgılanmasıyla yükümlü olan limbik sistem adlı bölgeye gönderilir. Kokular burada belirli duygularla "eşleştirilir".
Aromaterapide masaj, banyo ve inhalasyon
Eterik yağlar farklı şekillerde kullanılabilir. Kokunun inhalasyonu (teneffüs edilmesi), kolay metotlardan biridir. Bunun için birkaç damla yağ içi su dolu bir aroma lambasına damlatılır. Böylece koku tüm odaya yayılır. İkinci bir seçenek ise, aroma banyosudur. Bunun için en sevdiğiniz esansı banyo suyunuza eklemeniz yeterli. Aromalı masaj da rahatlatıcı bir deneyim olabilir. Nötr bir masaj yağına birkaç damla esans ilave edin. Profesyonel aroma masajları, belirli oteller ve spa merkezlerinde de sunuluyor. Eterik yağlar çok iyi inceltilmiş olmak şartıyla içten de uygulanabilir.Evde aromaterapi
Eterik yağlar, ilaç kategorisine girmediğinden kolayca satın alınabilir. Doğru uygulandıklarında genelde yan etkiler görülmez. Esansları daima su veya nötr kremlerle inceltmeniz, önerilen dozajı aşmamanız gerekir, aksi halde alerjik reaksiyonlar görülebilir.Aromaterapiyi yeni keşfedenlere birkaç öneri:
• Lavanta yağı; sakinleştirir, ağrıları dindirir ve yaraları iyileştirir. Ayrıca istenmeyen böcekleri de uzaklaştırır.• Portakal yağı, uzmanlara göre canlandırır ve neşelendirir. Ayrıca kalbi güçlendirdiği ve dezenfektan olduğu söyleniyor.
• Çam yağı; sinirleri güçlendirir, antiseptik etkisinden dolayı bakterileri öldürür ve iltihaplara karşı etkilidir.
Eterik yağlı yüz maskeleri
Eterik yağlar, cilde de faydalı olabiliyor. 1 yemek kaşığı ince öğütülmüş yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 1 çay kaşığı kil ve birer damla lavanta ve okaliptüs yağını maske haline getirin ve yüzünüzde 15 dakika bekletin. Lavanta ve okaliptüs yağlarındaki maddelerin bakterileri imha ettiği ve böylece sivilceleri önlediği söyleniyor.Aklınızda bulunsun: Hamileler, çocuklar, alerji hastaları, yüksek tansiyon veya hipertiroidi sorunu yaşayan kişiler eterik yağları dikkatle kullanmalı. Mukozayı tahriş eden etkisinden dolayı kekik yağından tamamen uzak durulması önerilir. Bebekler ve küçük çocuklar için nane yağı sakıncalıdır.