Varisler, venöz kanın, yani kalbe giden kanın bacaklarda toplanmasıyla meydana gelir. Zamanla damar duvarları genişler ve damarlar içi kan dolu ve kalınlaşmış bir şekilde cildinizde belirir.
Varislerin oluşumu insanın genetik yapısı ve yaşam biçimiyle alakalıdır. Eğer akrabalarınız size bu genetik mirası bırakmışlarsa, moraliniz hemen bozulmasın, çünkü varis oluşumunu birkaç hileyle çok uzun bir zaman için geciktirebilirsiniz.
Varislere karşı ne yapmalı?
En iyi öneri bol bol hareket etmek. Özellikle kan dolaşımını güçlendiren ve bacak kaslarını geliştiren spor türleri uygun, örneğin yüzme, koşu, Nordic Walking, bisiklete binmek ve dans etmek. Masa başında da varislere karşı savaşabilirsiniz. Ayak parmaklarınızı yukarıya doğru kaldırıp topuklarınızın üzerinde durun. Sonra tekrar ayak parmaklarınızı aşağı indirin. Bunun dışında sabahları bacaklarınıza soğuk ve sıcak duş yaparak damarlarınızı rahatlatabilirsiniz.Varis durumunda kaçınılması gerekenler
Uzun süre ayakta durmak veya oturmak varislerin oluşmasını tetikler, çünkü kanın kalbe ulaşması zorlaşır. Aynısı aşırı kilo için de geçerli. Ve sigaranın da damarlarımızı zehirlediği artık bilinen bir gerçek.Eğer varisleriniz varsa, onlardan kurtulmak için çeşitli yöntemlerden faydalanabilirsiniz. En yaygın yöntem kompresyon tedavisidir. Aklınıza hemen çirkin, sıkan, kahverengi varis çorapları mı geliyor? Bu kadar ön yargılı düşünmeyin! Kompresyon tedavisi oldukça etkili, varis çorapları da artık eskisi kadar çirkin değil. Küçük varisleri kurutarak yok ettirebilirsiniz veya küçük kesilerle aldırabilirsiniz (flebektomi). Ayrıca varis stripping yöntemi vardır. Bu uygulamada doktor varisi damar sisteminden ayırır ve bir tel yardımıyla çekerek alır.
Eğer varise yakalanma riskinizi belirlemek istiyorsanız, ayak bileğinizin çevresini 8 gün boyunca ölçün. Eğer yarım veya bir santimlik bir değişim farkederseniz, varis riskiniz çok yüksek demektir.