Çileğin değerli maddeleri
Çilek, yalnızca bir damak zevki değildir. İçerisinde vitaminler, mineraller, mikro elementler ve organizmanın düzgün çalışabilmesi için gerekli biyoaktif maddeler bulunur. Ayrıca bu meyveyi pişmanlık duymadan yiyebilirsiniz, çünkü 100 gram çilekte sadece 32 kalori bulunur. 100 gram çileğin yaklaşık yüzde 85'i su, yüzde 15'i protein, yüzde 8'i karbonhidrat, yüzde 0,4'ü yağ ve yüzde 0,9'u asitten oluşur. Çileğin değerli maddeleri arasında, ender bulunan manganez (konsantrasyonu destekler), kalsiyum, demir, magnezyum, folik asit, riboflavin ve limonun iki katı C vitamini bulunur. 300 gram çilekle günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Çilekte ayrıca büyük miktarda biyoaktif madde (lif ve ikincil bitkisel maddeler) bulunur. Bağırsak mukozasının üzerine bir koruma tabakası oluşturarak sindirim sistemini destekleyen bu maddeler ayrıca bağırsakların temizlenmesini sağlar. Çilekteki ikincil bitkisel maddelerden ferula ve ellag asitleri kansere karşı etkili. Fenol asitleri; enfarktüs, tromboz, arteriyoskleroz ve enfeksiyonlardan korur. Aklınızda bulunsun: Bu değerli maddeler çabuk kaybolmakla birlikte sadece çok taze meyvelerde bulunur.
Çilek çayı
Fincan başına bir çay kaşığı kurutulmuş çilek yaprağını suda kaynatın. Özellikle taze yapraklardan yapılan çay lezzetlidir. Yaşlı yaprakların tadı genelde acı olur. Çilek çayı, içerdiği tanen maddesinden dolayı özellikle ishale karşı faydalı. Ayrıca karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları, sinirlilik, kansızlık, adet dönemi rahatsızlıkları, astım ve hemorite karşı etkili. Dağ çileğinin yaprağında bulunan ellag maddesinin, boğaz iltihabı ile metabolizma rahatsızlıklarına karşı faydalı olduğu söylenir.Lezzetli çilekli güzellik tarifleri
Bu tarifler hem lezzetli hem çok sağlıklı ve içerdikleri değerli maddelerle vücudunuzu içeriden güzelleştirir .Labne peynirli çilek
Tarif için gerekli malzemeler: 250 gr.iri çilek, 100 gr. labne peyniri, ½ yemek kaşığı portakal likörü, bir tutam yeşil karabiber ve 100 gr kraker.Çilekleri yıkayın ve kurulayın. Çileğin üst kısmından üçte birini kesin ve bir kenara ayırın. Labne peynirini portakal likörü ile karıştırın ve bir tutam yeşil karabiber ekleyin. Çileğin alt kısmına peynirli karışımından az bir miktar koyun ve önceden kesmiş olduğunuz çilek kapağını üzerine kapatın. Kraker ile beraber bir tepside servise sunun.
Karamelli çilekli sütlaç
Muhteşem bir tatlı! Misafirleriniz sizi bu tatlı için daha da çok sevecek! Malzemeler: 1/2 litre süt, 8 yemek kaşığı şeker, ½ çubuk vanilya, 125 gr. kısa taneli pirinç, 1 kg. çilek, 100 gr.tatlı krema, 1 adet küçük taze yumurta ve kapları yağlamak için yağ.Sütü iki yemek kaşığı şeker, çubuk vanilyanın içi ve vanilya kabuğu ile kaynatın. Sütü sürekli karıştırarak pirinci ilave edin. Pirinci kısık ateşte tencere kapağı kapalı olarak 20 dakika şişmeye bırakın. Arada karıştırın. Çilekleri yıkayın, kurulayın ve ortadan ikiye bölün. Arzu ederseniz bir miktar şeker ekleyin. Pirincin soğumasını bekleyin ve içinde bulunan vanilya kabuğunu çıkarın. Yumurta ve kremayı karıştırın ve pirinç harcına ilave edin. Bu harcı, 6 adet önceden yağlanmış, ateşe dayanıklı küçük fırın kaplarına paylaştırın (her kap 1/8 litrelik olmalı). Kaplara bir yemek kaşığı şeker serpiştirin. Kapları fırında 200 derecede 5 - 8 dakika pişirin. Sonra kapları fırının en üst bölümüne koyun ve 2 dakikada karamelize edin. Sütlacı çileklerle birlikte servise sunun.